Pirmajam Žemaičių Paminėjimui Istoriniuose Šaltiniuose – 800 metų

2019-12-16

Žemaičių vardas pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose buvo paminėtas prieš 800 metų. Ta proga, tęsiant atmintinų datų įamžinimą, sukūriau šį medalį.

 

Jo averse pavaizdavau  Ipatijaus metraštyje minimus du žemaičių kunigaikščius Gerdvilą ir Vykintą, simboliniame dokumento fone.

 

Reverso centre - Žemaitijos heraldinis simbolis - Meška. Aplinkui - simbolinė daug kartų nutraukta grandinė (aliuzija į krašto dovanojimą/atidavimą ir susigrąžinimą). Tai taip pat simbolizuoja tvirtą, atkaklų žemaičių būdą, nepasiduodant sudėtingoms politinėms aplinkybėms ankstyvajame Lietuvos valstybės formavimosi laikotarpyje.Aplink heraldinį simbolį pavaizdavau keturias scenas - vienus svarbiausių krašto istorinių įvykių, turėjusių lemiamą reikšmę Lietuvos ir aplinkinių kraštų istorijos raidai:  

-  Saulės ir Durbės mūšiai su Vokiečių Ordinu, sulaikę ekspansiją į Lietuvių žemes. Jų laimėjimų dėka , latvių ir estų žemės buvo apsaugotos nuo prūsų likimo;

-  Žemaitijos krikštas, kuris užbaigė tūkstantį metų trukusį krikščioniškosios Europos formavimąsi (313–1413 m.);

-  Melno taika, kurios dėka nubrėžtos žemaičių sienos Europoje  išliko ilgiausiai nepakitusios.

 

Žemaitijos indėlis per visą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gyvavimo laikotarpį į valstybės gyvenimą yra svarus. Žemaičiai išlaikė prigimtinę savastį, kalbą, papročius, tradicijas bei savitą krašto istoriją.

 

Medalis yra kaldintas Lietuvos monetų kalykloje. Jo tiražas - 800 žalvarinių (dalis jų yra sidabruoti bei auksuoti) ir 99 sidabriniai. Į medalio komplektą įeina rankų darbo pilnai odinė dėžutė, sertifikatas ir bukletas su medalio aprašymu ir aut. biografija..