Personalinė paroda Biržų pilyje

2016-04-09

PARODA "LIETUVOS ISTORIJA MEDALIUOSE" 
Biržų pilyje
2016 m. balandžio 9 d. - gegužės 31 d.

Adresas: J. Radvilos g. 3, Biržai, LT-41175.
 

Menininkai. Skulptoriai. Medalių kūrėjai. Lietuvos dailininkų sąjungos nariai. Vilniaus dailės akademijos (instituto) auklėtiniai. Tarptautinės medalių federacijos (FIDEM) nariai, dalyvaujantys įvairiose parodose Lietuvoje ir užsienyje. Taip trumpai būtų galima apibūdinti dailininkus Juozą Kalinauską ir Liną Kalinauskaitę – tėvą ir dukterį, – kurių darbai skleidžia gėrį, grožį, harmoniją ir meilę Lietuvai. Jų kūrybos ypatumas – profesionalumas ir nuoširdumas, kviečiantis į kūrinį žvelgti pro istorinių įvykių prizmę. „Siekiu įamžinti garbingą Lietuvos istoriją“ – sako neseniai aštuoniasdešimtąjį gimtadienį atšventęs Juozas Kalinauskas.

„Medaliai – tėvo nuopelnas. Jam turėčiau padėkoti, kad man parodė kelią. Jis daugelį metų dirba šioje srityje, o aš jam padėdama išmokau šio amato“– kalbėjo dailininkė Lina Kalinauskaitė. Nuo 2006 m. medalius kurianti autorė gilinosi į Vakarų Europos meną Prahos ir Florencijos dailės akademijose iš geriausių pavyzdžių, sukauptų per tūkstančius metų. Dailininkė medalių kūryboje labiausiai mėgsta gilintis į praeities asmenybių bruožus, atskleidžiant jų psichologinius aspektus. Laisvalaikiu Lina Kalinauskaitė tapo portretus bei peizažus, tačiau dažniausiai grįžta prie istorinių temų.

Paroda skirta supažindinti lankytojus su patriotine dvasia persunkta abiejų autorių kūryba - svarbiausių mūšių medaliais, skydais ir bareljefais, kartu atskleidžiant ir netektis (penkių dalių paveikslas „Vilniaus tvanas“). Parodoje taip pat eksponuojami su Lietuvos didybe ir garbingumu susiję kūriniai: įvairių laikotarpių Lietuvos valdovų portretai, svarbiems įvykiams skirti medaliai bei jų modeliai. Parodoje taipogi eksponuojama Linos Kalinauskaitės aštuonių medalių ir jų gipsinių modelių serija „Didingoji Lietuva“, kurią ateityje turėtų sudaryti dvidešimt keturi skirtingi medaliai, skirti Lietuvos valdovams, svarbiausiems istorijos įvykiams ir mūšiams.

Tekstą parengė: Danutė Tamošaitienė

Pagrindiniai rėmėjai:
Viktoras Rinkevičius, UAB "Žydruva".


Rėmėjai: 
Biržų pilies restoranas "Pilies Skliautai", 
Trakų istorijos muziejus;

Parodos organizatoriai:
Biržų krašto muziejus "Sėla", 
Juozas Kalinauskas, Lina Kalinauskaitė.

Informaciniai rėmėjai: Biržų turizmo informacijos centras, Nepriklausomas Biržų krašto laikraštis "Šiaurės Rytai", Telekomunikacijų bendrovė "Balticum", www.biržietis.lt.